November 21, 2022

High season for deposit fraud in Denmark's university towns: how to avoid falling into the trap.

November 21, 2022

High season for deposit fraud in Denmark's university towns: how to avoid falling into the trap.

Januar og September er lejeboligjagten's højsæsoner, og mange boligsøgende spørger sig selv: Hvor mere koster det at bo til leje? Hvordan finder man hurtigt en lejebolig? Hvilke typer af lejeboliger findes der?


Dette er få af de mange, mange spørgsmål, man som boligsøgende spørger sig selv, når man leder efter en lejebolig. Lejeboligmarkedet kan virke helt uoverskueligt, og er du på jagt efter en lejlighed eller et værelse kan det ofte kræve både tid, kræfter og en stor portion tålmodighed at finde det rigtige match. Det er en forvirrende, stressende og kan være en angstprovokerende process, men med nogle gode råd med på vejen kan man sikre sig, at man navigere udenom boligsvindlere og gøre processen mere lempelig og sikker.

Boligsvindel, her især depositumsvindel, hvor svindlere snyder boligsøgende for deres forskudsindbetaling, kan forekomme på social medier og på udlejningssider. Det er meget alvorligt for udlejningssider, og bl.a. boligportal.dk har udtalt sig om hvad de vil gøre for, at forebygge boligsvindel.

”Hos BoligPortal tager vi boligsvindel alvorligt, og vi sætter alle kræfter ind på at forhindre og forebygge boligsvindel. Det gør vi ved at sikkerhedsgodkende alle nye udlejere, inden deres boligannoncer offentliggøres på siden,” fortæller CEO af Boligportalen.dk, Anders Hyldborg. Det er ikke kun BoligPortal der sikkerhedsgodkender alle nye udlejere. DBA.dk opfordrer alle til at blive valideret med NemID, før, man sender personlig information og en forskudsbetaling til udlejer. Desværre, er det ikke svært for svindleren at købe et falsk NemID, og med venlig retorik og flotte billeder online, kan svindel forekomme for selv den mest forsigtige boligsøgende.

Det er ikke kun boligsiderne der tager sagen alvorligt - det gør Danmark’s politi så sandeligt også. Politiet opfordrer til øget opmærksomhed, idet de ser antallet af anmeldelser om svindel med lejeboliger altid stiger omkring studiestart. “Derfor ved vi, at studerende, som måske har kort tid til at finde en bolig, er i risikozonen for at blive udsat for boligsvindel,” fortæller Jens Skovbjerg, der er politikommissær ved politiets landsdækkende center for it-relateret økonomisk kriminalitet, til Berlingske.

boligportal.dk, DBA.dk, Politiet er blot nogen af de portaler og instandser, der tager boligsvindel lige så seriøst som Payproff.

Bolig- og depositumsvindel online er med til at degradere tilliden til boligudlejningssiderne og til, at man som boligsøgende kan føle sig tryg og sikker når man befærder sig online. Vi i Payproff mener, at Internettet er bygget til at kunne facilitere gode relationer imellem mennesker, og det skal kunne være muligt bl.a. at lave handler online.

Det er ikke i orden, at få boligsvindlere skal få lov til at ødelægge dette for de mange boligsøgende derude. “Svindlere vil ofte forsøge at få nogle penge – for eksempel til et depositum eller forudbetalt husleje under påskud af, at der er rigtig mange, der er interesserede, så hvis man vil være sikker, skal man overføre med det samme, Ellers er vores generelle råd, at man skal udvise sund fornuft og være lidt kritisk. Hvem er den person, man er ved at indgå en aftale med?,” fortæller Jens Skovbjerg  til Berlingske på vegne af Danmarks Politi.

Det skal kunne være muligt, at handle online sikkert og nemt, uden at være bange for at blive svindlet. Det kan desværre ske for selv de bedste, at man bliver svindlet selv når man udviser sund fornuft. For at undgå at stå i den situation, råder vi dig til at benytte dig af en sikker, tredje-parts finansiel virksomhed, der er til for at beskytte dig mod snyd, som eksempelvis Payproff.

Payproff er skabt til at beskytte dig mod snyd, når du sender dit depositum, til en udlejer, som du basalt set ikke kender. Ved at bruge Payproff, der er samarbejdspartnere med Secure Payments, så kan vi genopbygge tilliden mellem aktører online på eksempelvis boligportaler. Det foregår på den måde, at Payproff tilbageholder forskudsindbetalingen på en seperat konto, og først sender midlerne afsted, når lejer kan være sikker på, at der ikke er tale om svindel. Når det kommer til boligsvindel, er det i mange af disse tilfælde er det tæt på umuligt at beskytte sine penge, når man skal betale sit depositum forud. Med PayProff har vi gjort det nemt at få dine penge tilbage, hvis du bliver udsat for snyd.

Vi i Payproff arbejder hårdt at genopbygge tilliden til det frie og sikre online marked, da vi tror på, at Internettet er og burde være et sted hvor folk kan mødes og handle sikkert.